Stambuł – Perła Orientu

Stambuł – Perła Orientu

Chociaż stolicą Turcji jest Ankara, to właśnie Stambuł stanowi największe i najludniejsze miasto tego kraju. Jest to miejscowość wyjątkowa chociażby przez samo swoje położenie – wszak Stambuł rozciąga się na dwóch kontynentach. Z jednej strony niezwykle nowoczesny, o czym świadczą liczne nowo powstałe budynki. Z drugiej zaś dalej panuje w nim niezwykła, orientalna atmosfera, dzięki której wiemy, dlaczego akurat to miejsce zyskało sobie miano Perły Orientu. Stambuł to wszak Konstantynopol, dawna stolica Bizancjum.

Najpiękniejsze stambulskie budowle

Do najbardziej znamienitych zabytków, jakie spotkać można w Stambule należą z pewnością bazylika Haga Sophia, Błękitny Meczet oraz Topkapi. Niektóre mozaiki, które znajdują się w świątyni Haga Sophia, liczą sobie ponad tysiąc lat. Błękitny Meczet wziął swoją nazwę od tysięcy, jeśli nie milionów płytek ceramicznych, jakimi jest pokryta jest powierzchnia. Z kolei pałac Topkapi to tak naprawdę ogromy kompleks budynków, które kiedyś stanowiły rezydencję sułtana. Podziwiać tu można dawny harem oraz słynny skarbiec. Warty zobaczenia jest również Hipodrom, na którym kiedyś rozgrywały się wyścigi rydwanów. Dzisiaj natomiast jest to przyjemny park, którego alejkami można się swobodnie przemieszczać – miejsce jest pełne pozostałości antycznych takich jak obeliski czy kolumny.

Żeby lepiej zobaczyć jak monumentalny jest dzisiaj Stambuł, podczas wycieczki do tego miasta warto wstąpić na plac Taksim, z którego warto przejść się deptakiem handlowym, który nazywa się Istiklal. Należy także pamiętać, że Stambuł niegdyś stanowił końcowy przystanek pociągu Express Orient. Dzisiaj w dawnym peronie odbywają się religijne rytuały – tańce oraz modlitwy odprawiane przez derwiszy.

Czego warto spróbować? Lokalna gastronomia

Nie można opuścić Stambułu bez spróbowania tradycyjnego kebabu, a także ryb, które w tych rejonach są wyjątkowo świeże i smaczne. Wyjazd do Stambułu nie może być także kompletny bez spróbowania znanego bałkańskiego deseru, czyli bakławy.

© 2017, admin. All rights reserved.