0

To co jemy

Chyba każdy człowiek czasami lubi zjeść coś dobrego. Nie chodzi tu w zasadzie o słodycze leczy jakieś danie czy przekąskę, ale taką naprawdę wyszukaną. Gotowanie może samo w sobie nie dla każdego jest szczytem przyjemności, często jest tak, że coś przygotowane przez inną osobę, smakuje nam najbardziej. Prawdą jest jednak to, że jedzenie czegoś co zostało nam podane lub sami przygotowaliśmy a na co mieliśmy szczególną ochotę, jest przeżyciem naprawdę przyjemnym.
Najczęściej niestety jest tak, że dobre jedzenie nie jest jednocześnie zdrowym jedzeniem, najlepiej smakują rzeczy niezdrowe lub bardzo tuczące. Od nas więc zależy jak często na taką przyjemność będziemy sobie pozwalać. W każdym razie przepisy kulinarne są obecnie bardzo zróżnicowane, mamy również dostęp do nawet najbardziej egzotycznych surowców i przypraw, więc jeśli lubimy gotować, nie musimy wcale chodzić do restauracji by zjeść coś naprawdę wyszukanego. Najczęściej wystarczy dobry przepis albo odrobina fantazji, by stworzyć coś naprawdę pysznego. Szczególnie jest to ważne w sytuacjach, gdy kogoś zapraszamy na taki specjał.
Dostęp do produktów z różnych stron świata sprawia, że w wielu domach na co dzień przygotowuje się specjały z kuchni włoskiej, francuskiej, chińskiej itp. które są chyba jednymi z najbardziej popularnych kuchni w naszym kraju. Wiele osób również gustuje w potrawach ze wschodu, głównie, że są to potrawy zdrowsze, bogatsze w składniki odżywcze a przy okazji bardzo smaczne. Przepisy kulinarne jednak warto dobierać w taki sposób by potrawy nie zawierały składników, które mogą uczulać. Wiele egzotycznych rarytasów może wywołać rewelacje w naszych organizmach nie dlatego, że są niezdrowe ale dlatego, że nasze organizmy nie są do nich przyzwyczajone. Dlatego nowości spożywamy jak dzieci, w małych ilościach, obserwując czy nie występują ewentualne skutki uboczne.

© 2011, cubus. wszelkie prawa zastrzeżone publikacja z www.foxpress.pl

Dodaj komentarz