Tak to z tymi węglowodanami jest, że bez nich żyć się właściwie nie da, niemniej jednak o ile żyje się z ich nadmierną ilością, również nie jest dobrze. Wiadomym jest, że węglowodany przemieniane są za poradą metabolizmu w energię w organizmie.
Ponadto, węglowodany to w wielu przypadkach glukoza, która trafia do krwi. Jej poziom jest bardzo istotny, szczególnie kiedy ktoś posiada cukrzycę, musi non stop posiadać go pod kontrolą. Osoby, które jej nie mają, w pewnych sytuacjach także mogą cierpieć i wyraźnie odczuwać niedobory cukru we krwi. Na szczęście można go prędko podnieść, spożywając którekolwiek węglowodany. Najlepiej w takich przypadkach te łatwe, wbrew wszystkiemu te mniej korzystne, ponieważ to one lepiej i szybciej się wchłaniają, a tym samym są bardziej niebezpieczne.
Niebezpieczne są dlatego, że kiedy jest ich zbyt dużo, to mogą powodować bardzo gwałtowny skok poziomu glukozy we krwi, a taka sytuacja nie jest wskazana, ponieważ nadmiary glukozy magazynują się w organizmie, niemniej jednak w postaci tłuszczu, w przeróżnych rejonach ciała. W związku z tym, mogą one doprowadzić do nadwagi. Mogą doprowadzić do zaparć. Mogą doprowadzić do cukrzycy. Z węglowodanami i ich nadmiarem nie ma żartów. Bardzo łatwo jest odróżnić te, które są dobre, o tych, mniej wskazanych. Dobrymi węglowodanami będą wszystkie nieoczyszczone, przykładowo brązowy ryż, pełnoziarniste pieczywo i inne towary pełnoziarniste, ale także makaron, przeróżne kasze i strączkowe warzywa. Tymi węglowodanami, których nadmiar może powodować ogromne spustoszenie we krwi, nie potrzebnie podnosząc poziom glukozy, to węglowodany, które były oczyszczone i przetworzone. Zawiera się tutaj, przede wszystkim białe pieczywo, makaron, płatki kukurydziane, słodycze, cukier, ziemniaki, mąka, wszystkie napoje gazowane, biały ryż, ale także przeróżne przetwory. Koordynacja diety względem węglowodanów wcale nie jest trudna, ponieważ wystarczy przestrzegać ich pięć dziesięcioprocentowej zawartości w codziennym jadłospisie, co jest wystarczającym, dziennym zapotrzebowaniem.
Ponadto, węglowodany to w wielu przypadkach glukoza, która trafia do krwi. Jej poziom jest bardzo istotny, szczególnie kiedy ktoś posiada cukrzycę, musi non stop posiadać go pod kontrolą. Osoby, które jej nie mają, w pewnych sytuacjach także mogą cierpieć i wyraźnie odczuwać niedobory cukru we krwi. Na szczęście można go prędko podnieść, spożywając którekolwiek węglowodany. Najlepiej w takich przypadkach te łatwe, wbrew wszystkiemu te mniej korzystne, ponieważ to one lepiej i szybciej się wchłaniają, a tym samym są bardziej niebezpieczne.
Niebezpieczne są dlatego, że kiedy jest ich zbyt dużo, to mogą powodować bardzo gwałtowny skok poziomu glukozy we krwi, a taka sytuacja nie jest wskazana, ponieważ nadmiary glukozy magazynują się w organizmie, niemniej jednak w postaci tłuszczu, w przeróżnych rejonach ciała. W związku z tym, mogą one doprowadzić do nadwagi. Mogą doprowadzić do zaparć. Mogą doprowadzić do cukrzycy. Z węglowodanami i ich nadmiarem nie ma żartów. Bardzo łatwo jest odróżnić te, które są dobre, o tych, mniej wskazanych. Dobrymi węglowodanami będą wszystkie nieoczyszczone, przykładowo brązowy ryż, pełnoziarniste pieczywo i inne towary pełnoziarniste, ale także makaron, przeróżne kasze i strączkowe warzywa. Tymi węglowodanami, których nadmiar może powodować ogromne spustoszenie we krwi, nie potrzebnie podnosząc poziom glukozy, to węglowodany, które były oczyszczone i przetworzone. Zawiera się tutaj, przede wszystkim białe pieczywo, makaron, płatki kukurydziane, słodycze, cukier, ziemniaki, mąka, wszystkie napoje gazowane, biały ryż, ale także przeróżne przetwory. Koordynacja diety względem węglowodanów wcale nie jest trudna, ponieważ wystarczy przestrzegać ich pięć dziesięcioprocentowej zawartości w codziennym jadłospisie, co jest wystarczającym, dziennym zapotrzebowaniem.
© 2012 – 2014, duPP8IHD. Wszystkie prawa zastrzeżone.